Ursula von der Leyen, pusă la zid în scandalul UE-Pfizer: „Tăcerea sa ridică suspiciuni”
Comisia Europeană, instituția Uniunii Europene responsabilă cu întocmirea propunerilor legislative, punerea în aplicare a deciziilor, respectarea tratatelor UE și gestionarea activității curente a blocului comunitar, a fost dată în judecată pentru SMS-urile dintre șeful Pfizer, Albert Bourla, și șefa CE, Ursula von der Leyen, din timpul pandemiei de coronavirus.
Comisia Europeană este trasă la răspundere pentru SMS-urile dintre Pfizer și Ursula von der Leyen
Update 2 martie, ora 08.11. Tăcerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind relaţiile sale cu producătorul de medicamente Pfizer, care a condus la cel mai mare contract pentru vaccinuri împotriva Covid-19 al UE, afectează încrederea publicului şi este o problemă care nu va dispărea, susține ombudsmanul Emily O’Reilly, transmite Reuters.
„Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va dura. Pur şi simplu nu va dispărea”, a declarat Emily O’Reilly, făcând referire la ancheta procurorului UE despre achiziţionarea de vaccinuri şi planurile comisiei Covid a Parlamentului European de a organiza mai multe audieri pe această problemă.
Potrivit lui O’Reilly, mulţi oameni ar înţelege de ce Von der Leyen l-a abordat pe Albert Bourla pentru vaccinuri, deoarece zeci de mii de bolnavi de pe continent mureau din cauza coronavirusului. Dar secretul alimentează suspiciunea, este de părere ombudsmanul european.
„Este cadoul pe care continuă să-l ofere oamenilor ostili UE şi anti-vax, pentru că poate alimenta naraţiunea că ceva este ascuns”, a relatat ea.
Știrea inițială: Acordurile de cumpărare a vaccinurilor COVID, în valoare de miliarde de euro, făcute cu Pfizer ar putea să fie dezvăluite de mesajele primite și trimise de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dacă o instanță judecătorească o va obliga să le depună la dosar, după ce ziarul The New York Times a dat instituția în judecată.
Jurnaliștii americani susțin că instituția condusă de von der Leyen are obligația legală de a publica SMS-urile, care ar putea conține informații prețioase despre cumpărarea de vaccinuri.
Ziarul The New York Times a dat în judecată CE
Cotidianul The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană, deoarece nu a făcut publice mesajele dintre președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, notează Politico.
Cererea NWT a fost depusă la 25 ianuarie, iar înregistrarea dosarului a devenit publică luni, în registrul public al Curții Europene de Justiție. Reprezentanții ziarului american au transmis că „The Times depune multe cereri cu privire la dreptul la informare, pe care le urmărește”. Până la această oră, Comisia Europeană nu a furnizat nicio reacție.
De ce au fost șterse mesajele
Procesul intentat de New York Times urmează unei anchete din ianuarie 2022, când Ombudsmanul European a identificat cazuri de „administrare defectuoasă” în încercările Comisiei de a recupera mesajele text. În replică, comisarul UE pentru transparență publică, Věra Jourová, a recunoscut că este posibil ca sms-urile să fi fost șterse din cauza „naturii lor efemere și de scurtă durată”.
Anterior, cotidianul german Bild a intentat o serie de procese împotriva Comisiei Europene, solicitând divulgarea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.
Cu toate că mai multe dintre petițiile Bild au fost respinse de instanțe, jurnaliștii nemți au obținut unele documente despre negocieri, inclusiv corespondența prin e-mail, începând cu iunie 2020. Totuși, nicio informație despre contactele Ursulei von der Leyen cu Bourla, directorul general al Pfizer, nu a ieșit la iveală în urma litigiului intentat de cotidianul german.